Bylinný čaj Močové cesty I

Složení: Malina, Máta, Kopřiva, Bříza, Pýr, Maceška, Chmel, Brusinka, Jehlice, Třezalka, Oman, Řebříček,

Malina: MALINY obsahují mnoho vitaminů a značné množství biotinu, nazývaného také vitaminem H nebo vitaminem krásy, který zjemňuje pleť, zlepšuje lesk a hustotu vlasů. Plody jsou nejen chutné, ale také zkrásníme. Velmi dobře se projevuje účinek malin po nemoci, léčbě antibiotiky. Pokud chcete pročistit organismus, doporučuje se 1-3 dny nepřijímat žádnou potravu, jen lehké ovoce, zeleninu, šťávy a čaje. K tomuto účelu jsou maliny velmi vhodné. Léčebně maliny pomáhají při poruchách zraku a šerosleposti, zmírňují menstruační krvácení, prospívají ledvinám, močovému ústrojí a snižují teplotu. Listy maliníku podporují trávení, stimulují vylučování žluči, jsou vhodné při žaludečních kolikách a katarech, mají močopudné účinky. Maliny mají protizánětlivé účinky, posilují cévní stěny a hlavně celý imunitní systém. Zevně léčí různé kožní neduhy. Používá se jako kloktadlo urychlující hojení zánětů v dutině ústní. Poslední tři měsíce před porodem se doporučuje k uvolnění svalů dělohy a ulehčení porodu. Plody jsou ovocem, kterého se těžko přejíme, maliník však ani ve formě čaje nemůže způsobit žádné těžkosti.

MÁTA PEPRNÁ - Mentha piperita
Patří mezi nejpoužívanější léčivé rostliny a pěstuje se téměř na celém světě. Proti ostatním mátám je jejím nejvyšším kladem obsah mentolu, který příjemně chladí a znecitlivuje. Její hlavní uplatnění je u všech druhů žaludečních problémů. Zlepšuje chuť k jídlu, zastavuje zvracení a průjmy, uvolňuje žaludeční křeče i bolesti jater a žlučníku. Zmírňuje nadýmání, podporuje vylučování žluče a žlučových kaménků. Celkově uklidňuje a posiluje organizmus a celou nervovou soustavu. Známé jsou dobré účinky na pohlavní impotenci u mužů a frigiditu žen. Využití našla máta také při prochladnutí a zánětech sliznice ústní dutiny.
Při vnějším použití zmírňuje svědění, podráždění pokožky a mírní bolest. Proto se osvědčila na výplachy při bolestech zubů a dásní, přičemž zpříjemňuje a čistí dech. Velmi dobře se uplatňuje jako přísada do bylinkových lázní na zmírnění bolesti svalů. Při inhalování nálevu léčí rýmu a záněty hrtanu a průdušek. Máta je dobromyslná bylinka, kterou jako součást bylinných směsí můžeme užívat dlouhodobě, pokud ji však pijeme samotnou, je třeba kůru každých deset dní na týden přerušit.
Pojmenování máty (Mentha piperita) má původ v řecké mytologii. Minta byla nymfa, do které se zamiloval bůh podsvětí Hádes. Když se o tom dozvěděla jeho manželka, přeměnila Mintu na voňavou bylinu. Mátu si oblíbili Arabové, nacházíme ji v mozaikových výzdobách jejich paláců. Kytičku čerstvé máty nosili za pasem jako symbol přátelství a lásky, ale také jako prostředek proti hmyzu. Židé ji kladli na zem v synagogách, protože ji považovali za posvátnou bylinu.
Použitá literatura: Dionýz Dugas - Zdravý život s babiččinými bylinkami, Knižní expres, 2004
Dr. Johannes Gottfried Mayer, Dr. med. Bernhard Uehleke, Kilian Saum - Tajomstvá kláštornej medicíny, Ikar 2004

KOPŘIVA je univerzální léčivá bylina, která výborně čistí krev, tím pomáhá při lupence, akné a nečistotě pleti. Třítýdenní pitná kúra dokáže odstranit zdánlivě neodstranitelné vyrážky. Podporuje tvorbu červených krvinek, ředí krev, změkčuje stolici, podporuje peristaltiku střev, podporuje tvorbu mléka a zlepšuje jeho kvalitu. Je močopudná, tím pomáhá revmatikům. Zvyšuje vylučování kyseliny močové a odvodňuje tělo. Je lékem na vlasy. Mytí vlasů silným odvarem posiluje jejich růst a dává jim hebkost. Z kopřivy se získává chlorofyl, který se přidává jako barvivo do léků a potravin. Na obalech výrobků se označuje jako E 140.

BŘÍZA je prvotřídním lékem na nemoci ledvin a močového ústrojí. Pomalu rozpouští a vylučuje ledvinové kameny. Prospívá při arterioskleróze a celulitidě. Tím, že vyplavuje z těla biologické zplodiny, pomáhá také při revma, dně, nemocech srdce a kloubů. Díky močopudnosti a potopudnosti je základní složkou čajových směsí proti obezitě.

Pýr plazivý – Elytrigia repens
Pýr se uplatňuje v lidovém léčitelství zásluhou jeho značné močopudnosti. To jej předurčuje k podpůrné léčbě při dně a revmatizmu. Dále se používá na zánět močového měchýře a při mnoha dalších nemocech močového ústrojí – při písku a kamenech v močových cestách. Je to velmi cenná vlastnost, protože běžná „civilizovaná“ strava obsahuje příliš mnoho soli, která kromě zadržování vody v těle se ukládá v kloubech a dalších orgánech. Tuto schopnost mají i další močopudné bylinky, jako bříza, zlatobýl a přeslička. Spolu s močí pomáhá pýr vylučovat z organizmu i soli, čímž odstraňuje otoky vyvolávané jejím zadržováním v těle. Pomáhá i při nemocech jater, žlučníku a sleziny, bolestech kloubů, zlepšuje metabolismus, snižuje koncentraci cholesterolu v krvi a můžeme jej přidávat i do diabetických čajů. Účinně čistí krev, proto je dobrý i při vyrážkách a jiných kožních onemocněních. Čaj z pýru je neškodný, ale tato bylina není stvořená k samostatnému užívání. Její široce působící vlastnosti se nejlépe využijí v čajových směsích, kde většinou nemá hlavní, zato důležité druhotné postavení.
Zdroj: Zdravý život s babiččinými bylinkami, Dionýz Dugas, 2004

MACEŠKA se pro své protizánětlivé účinky používala na ekzém, akné, vřídky. Doporučuje se jako prostředek k uvolňování hlenů a ke zmírnění kašle při chorobách horních cest dýchacích. Pomáhá při ochraptění. Při chřipce a nachlazení pijeme teplý čaj s medem. Maceška čistí krev, odstraňuje nadměrné pocení, pomáhá při nemocech močového ústrojí a je jedním z nejlepších léků na migrénu. Jako diuretikum se uplatní při léčbě cystitidy a revmatizmu. Urychluje vylučování škodlivých látek z organismu.

CHMEL OTÁČIVÝ – HUMULUS LUPULUS
V prvních stoletích našeho letopočtu byl chmel oblíbenou zeleninou, mladé výhonky se konzumovaly podobně jako chřest. Je to prastará kulturní rostlina, která sloužila nejen k výrobě piva, ale i k léčebným účelům. Používal se na více onemocnění, dodnes mu však zůstalo jen jedno uplatnění, které využívá jeho všestranný a široce působící uklidňující účinek na celý organizmus. Chmel se úspěšně používá při migréně, depresi, problémech v přechodu a při nespavosti. Uklidňující účinek chmele se projevuje i v oslabení pohlavního pudu a potence, což se využívá při sexuálním předráždění. Čaj z chmele je mírně močopudný, podporuje chuť k jídlu, zvyšuje činnost trávicích orgánů a má také dobré dezinfekční vlastnosti. Snižuje horečku, působí proti bakteriím, kvasinkám a plísním. Můžeme ho přidávat do čajových směsí proti křečím, při poruchách žaludku, žlučníku, jater, dvanácterníku a ledvin. Při vnějším použití má chmel uplatnění jako součást různých druhů koupelí, kde se využívá jeho uklidňující účinek. Ve formě obkladů dobře poslouží i na rány a vředy, na překrvení pleti, při chorobném vypadávání vlasů a celkové slabosti. Můžete si také vyrobit bylinný polštářek na dobré spaní. Chmelové šišky pokapejte alkoholem, přidejte levanduli, mátu, mateřídoušku, heřmánek a vše vložte do plátěného sáčku. Díky tomuto polštářku budete mít určitě sladké sny až do rána. Všechny potřebné bylinky najdete v naší nabídce. V běžných dávkách je chmel neškodný, ale při předávkování může být jako utišující prostředek nepříjemný.
Použitá literatura: Zdravý život s babiččinými bylinkami, autor: Dionýz Dugas, Knižní expres, 2004

Brusinka
Droga má stejné desinfekční účinky jako medvědice. Antioxidanty a další látky v brusinkách obsažené působí při zánětech močových cest a při zánětech žlučových cest. Podporují odolnost při virových onemocněních. Brusinka slouží i jako pomocné antidiabetikum.

Jehlice trnitá kořen
Kořen vykazuje močopudný účinek. Používá se při infekcích močových cest a měchýře, při výskytu ledvinových kamenů a při zadržování vody v organismu. Doporučuje se při dně a revmatických potížích. Má příznivý vliv na lymfatický systém a na funkci žláz s vnitřní sekrecí. Prohlubuje práci srdce. Zevně se používá k obkladům při chronických kožních onemocněních.

TŘEZALKA obsahuje účinnou látku hypericin, která podporuje dýchání buněk, čímž zlepšuje látkovou přeměnu a prospívá všem orgánům těla. Z léčebných možností jsou na prvním místě nemoci jater a žlučníku, žaludeční vředy, velké množství žaludeční kyseliny, poruchy močových cest a pomočování dětí. Čaj z třezalky je velmi dobrý na nervy – uklidňuje, má příznivý vliv na psychiku, pomáhá se zbavit stresu, úzkosti, strachu, neurózy a nespavosti. Je dobrý i při srdečních nemocech, zlepšuje krevní oběh až do krevních vlásečnic, je vhodný při problémech v klimakteriu. Třezalku raději užíváme v čajových směsích. Má totiž nepříjemnou vlastnost, která způsobuje citlivost na sluneční světlo, což se může projevit svěděním a zčervenáním pokožky. Proto se raději během pití samotné třezalky vyhněte slunění a neužívejte ji dlouhodobě a nezvyšujte dávkování.

Oman pravý kořen
Kořen omanu pozitivně působí na tvorbu žaludečních šťáv a střevní peristaltiku. Příznivě působí na žlučníkové a žaludeční potíže. Prokázán byl také jeho účinek snižující hladinu krevního cukru a snižující tlak krve. Oman významně usnadňuje odkašlávání, rozpouští hlen a tlumí kašel. Je užíván při katarech horních cest dýchacích, kašli spojeném s plicní tuberkulosou a dětském dráždivém kašli. Má silné antibakteriální účinky.

Řebříček obecný - Achillea millefolium
Má schopnost léčit řezné a bodné rány. Obsahuje hořčiny, třísloviny, minerální látky a především éterický olej, který působí antispasmaticky, protizánětlivě a antibakteriálně. Stahuje, vysouší a léčí všechny rány, zevně i vnitřně. Má takový desinfekční účinek, že nejlépe ze všech rostlin zastavuje krvácení a hojí čerstvé rány, proto je zvykem nazývat jej rostlinou vojáků a dřevorubců. Na ránu pokrytou gázou se přiloží čerstvá pomačkaná nať, pod kterou se zastaví krvácení, rána se velmi rychle zahojí a zacelí. Zvenčí se aplikuje při menstruačních potížích formou přidáním odvaru do koupelové lázně a při zánětových onemocněních kůže (popáleniny, vředy, ekzém, vyrážky, popraskaná a mastná pokožka) a sliznic. Vnitřně se řebříček začal používat od 18. století. Čaj zlepšuje trávení. Díky tomu, že pročišťuje trávicí trakt, přispívá ke zdravé pokožce, protože pupínky a jiné kožní problémy jsou často důsledkem zanesených střev. Podporuje činnost jater a žlučníku, pomáhá při žaludeční a střevní neuróze, uvolňuje žaludeční křeče, zastavuje průjem a odstraňuje nadýmání. Čistí krev, čímž prospívá při akné a jiných kožních nemocech a snižuje krevní tlak. Léčí astma, mírní kašel, reguluje menstruaci. Má močopudné účinky a léčí záněty močového ústrojí. Při pálení žáhy stačí vypít šálek tohoto čaje. Jako kloktadlo se používá při zánětech v dutině ústní a při zápachu z úst. Řebříček je lepší užívat ve formě bylinných směsí, samostatně při delším užívání může být až nebezpečný. Nedoporučuje se lidem, kteří mají nízký tlak, protože tlak snižuje. Čaj nepijte dlouhodobě. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Vhodná je týdenní kůra, dva šálky denně.

Zpět

 

 

 

 

 

 

 

Nastavení Cookies
Cookies

Naše webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají s jejich vylepšováním. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko "OK, souhlasím" udělujete tento souhlas.

Nastavení OK, souhlasím
×
Nastavení souborů cookies

Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, abychom webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Nezbytné cookies
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Ovlivňuje funkce:
  • Konfigurační cookies
Analytické cookies
Vypnuto Zapnuto
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu. Pokud vypnete používání analytických cookies ve vztahu k Vaší návštěvě, ztrácíme možnost analýzy výkonu a optimalizace našich opatření.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Analytics - analytická návštěvnost
Personalizované cookies
Vypnuto Zapnuto
Personalizované cookies
Používáme rovněž soubory cookie a další technologie, abychom přizpůsobili náš obchod potřebám a zájmům našich zákazníků a připravili tak pro Vás výjimečné nákupní zkušenosti. Díky použití personalizovaných souborů cookie se můžeme vyvarovat vysvětlování nežádoucích informací, jako jsou neodpovídající doporučení výrobků nebo neužitečné mimořádné nabídky. Navíc nám používání personalizovaných souborů cookie umožňuje nabízet Vám dodatečné funkce, jako například doporučení výrobků přizpůsobených Vašim potřebám. 
Marketingové cookies
Vypnuto Zapnuto
Marketingové cookies
Marketingové (reklamní) cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám mohli zobrazit vhodné obsahy nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Díky tomu můžeme vytvářet profily založené na Vašich zájmech, tak zvané pseudonymizované profily. Na základě těchto informací není zpravidla možná bezprostřední identifikace Vaší osoby, protože jsou používány pouze pseudonymizované údaje. Pokud nevyjádříte souhlas, nebudete příjemcem obsahů a reklam přizpůsobených Vašim zájmům.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Ads