Bylinný čaj ŽALUDEK STŘEVA
Bylinný čaj ŽALUDEK STŘEVA obsahuje heřmánek, mátu, meduňku, lékořici a skořici.
HEŘMÁNEK je univerzální lék téměř na všechny nemoci. Jeho největší hodnota je v dezinfekčním a protizánětlivém působení. Likviduje jedovaté látky v organismu a zabíjí mnoho druhu bakterií. Používá se do čajů při poruchách menstruace, proti různým křečím a ke zmírnění bolesti. Léčí všechny vnitřní orgány, proto jej můžeme použít při střevních a žaludečních potížích. Často se využívá i jeho celkově uklidňující účinek. Velmi dobře působí v dětském organismu.
MÁTA – její nejdůležitější léčebné uplatnění je při všech druzích žaludečních potíží, zastavuje zvracení, uvolňuje křeč žaludku, léčí koliky a nemoci střev, zlepšuje chuť k jídlu, tiší bolesti při žlučových kamenech, zlepšuje vylučování žluče a posiluje celou nervovou soustavu.
MEDUŇKA je na uklidnění celého organismu. Takových bylin máme víc, ale meduňka působí přes celý centrální nervový systém nejen na nervovou soustavu a psychiku, ale léčí všechny orgány těla, u kterých došlo vlivem stresu k chorobným změnám. Uvolňuje křečové stažení orgánů zapříčiněné nervovým vypětím, uklidňuje bušení srdce a dýchání. Tiší záchvaty při černém kašli u dětí, uvolňuje křeče žaludku a zastavené větry, pomůže při zvracení v těhotenství. Je také výborným uspávacím prostředkem. Nahradí tabletku na spaní, a přitom má všeobecný účinek a čaj můžeme pít denně.
LÉKOŘICE v překladu latinského názvu znamená sladký, lepkavý kořen. Je oblíbená v cukrářství a potravinářském průmyslu. Kořen lékořice rozpouští hleny, tím ulehčuje odkašlávání. Čaj z lékořice je močopudný a mírně projímá. Lékořice podněcuje činnost nadledvinek, chrání játra před otravami, prospívá při nadměrné tvorbě žaludeční kyseliny, upravuje látkovou přeměnu, pomáhá při tělesné slabosti a neuróze. V této čajové směsi se podílí na příjemné sladké chuti, při samostatném užívání může být nepříjemná. Čaj ze samotné lékořice neužívejte dlouhodobě, neboť v tomto případě zadržuje moč a zvyšuje krevní tlak. Úplně ji vyloučíme při nemocech žlučníku, ledvin, v těhotenství a během kojení. Proto je lepší používat tuto bylinu v čajové směsi, kde její koncentrace není tak znatelná.
SKOŘICE byla v raném středověku tak vzácnou, že bývala vhodným darem pro vévody i papeže. Hildegarda z Bingenu doporučuje skořici při horečce, malárii a těžkostech způsobených prochladnutím, ale také při ochrnutí. Později se se doporučovala od slabozrakosti, přes kašel, horečku, nemoci srdce, žaludku, ledvin a dělohy. Vědecky je uznávaná při nechutenství a potížích s trávením – větry, pocit plnosti a křeče v žaludku, plynatost horní části břicha, zácpy a říhání. Má také význam při dočasných stavech vyčerpanosti, na zvýšení hmotnosti, ale také při průjmu a dávení.
Použitá literatura: Zdravý život s babiččinými bylinkami, autor: Dionýz Dugas, Knižní expres, 2004
Tajomstvá kláštornej medicíny, autoři: Dr. Johannes Gottfried Mayer, DR. med. ZPĚT Bernhard Uehleke, Kilian Saum , IKAR, roku 2004