Nové koření
V kuchyni hojně používané, ale jinak velká neznámá. Podíváme se na jeho původ. Wikipedie píše: Pimentovník pravý - též: Nové koření či pimentovník léčivý je kořením, které se vyrábí ze sušených plodů Pimentovníku pravého - Pimenta dioica syn. P. officinalis. Morfologicky se jedná o dvousemenné bobule. Pochází Antill a rozšířil se do střední ameriky. Nejlépe se mu daří na Jamajce, a odsud pochází nesprávný název Jamajský pepř. Jeho chuť je ostrá a palčivá, připomíná hřebíček, skořici i pepř. V některých oblastech se proto nazývá hřebíčkový pepř.
První zprávy o novém koření přinesl Kryštof Kolumbus, jehož lékař, dr. Chanca, pimentovník objevil. Většího rozšíření v Evropě se ale toto koření dočkalo až koncem 17. století.
Nové koření bylo v Československu ve 20. letech předmětem přepychové daně.
Bobule pimentovníku, zvané nové koření, má peprnou a mírně nasládlou chuť. V kuchyni se využívá k nakládání vepřového, hovězího nebo rybího masa. Hodí se do různých druhů marinád, omáček a polévek. Svou chutí dává vyniknout svařenému vínu nebo domácím likérům. V mletém stavu se přidává do sladkého pečiva, cukroví nebo pudinků.
Zpět na Nové koření celé 25g