http://
http://

Nové koření

Nové kořeníV kuchyni hojně používané, ale jinak velká neznámá. Podíváme se na jeho původ. Wikipedie píše: Pimentovník pravý - též: Nové koření či pimentovník léčivý je kořením, které se vyrábí ze sušených plodů Pimentovníku pravého - Pimenta dioica syn. P. officinalis. Morfologicky se jedná o dvousemenné bobule. Pochází Antill a rozšířil se do střední ameriky. Nejlépe se mu daří na Jamajce, a odsud pochází nesprávný název Jamajský pepř. Jeho chuť je ostrá a palčivá, připomíná hřebíček, skořici i pepř. V některých oblastech se proto nazývá hřebíčkový pepř.
První zprávy o novém koření přinesl Kryštof Kolumbus, jehož lékař, dr. Chanca, pimentovník objevil. Většího rozšíření v Evropě se ale toto koření dočkalo až koncem 17. století.
Nové koření bylo v Československu ve 20. letech předmětem přepychové daně.
Bobule pimentovníku, zvané nové koření, má peprnou a mírně nasládlou chuť. V kuchyni se využívá k nakládání vepřového, hovězího nebo rybího masa. Hodí se do různých druhů marinád, omáček a polévek. Svou chutí dává vyniknout svařenému vínu nebo domácím likérům. V mletém stavu se přidává do sladkého pečiva, cukroví nebo pudinků.

Zpět na Nové koření celé 25g

 

 

Provozovatel webu, Mgr. Martina Nouzáková, se sídlem Ruská 818/37 A, IČ: 62261126, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.