Omáčka
Omáčka je tekutá příloha podávaná k jídlu, dodáva mu chuť, potřebnou vlhkost a vláčnost. Wikipedie upřesňuje: Omáčky se nekonzumují samostatně, dodávají totiž pokrmu aroma, vlhkost a vzhled. Latinsky se řekne omáčka salsus (znamená osolený), z čehož je odvozeno toto slovo v mnoha jazycích, např. ve francouzštině a v angličtině. Jedna ze základních omáček je bešamel. Omáčka pro salát se nazývá v hustější formě dresink nebo spíše v řidčí formě zálivka. Omáčka určená k namáčení se jmenuje dip. K dochucování omáček se používají tekutá dochucovadla (Maggi, Worcestrová omáčka, sojová omáčka) a různé druhy koření.
Druhy omáček podávaných k hlavním jídlům:
- Svíčková omáčka
- Koprová omáčka
- Rajská omáčka - Rajská polévka
- Houbová omáčka
- Znojemská omáčka
- Křenová omáčka
- Sýrová omáčka
- Šípková omáčka
- Boloňská omáčka
- Játrová omáčka
- Guláš
- Segedínský guláš
- Boloňská omáčka
- Chilli omáčky
- Žampionová omáčka se smetanou
Francouzské omáčky:
- Bešamelová omáčka
- Holandská omáčka
- Omáčka velouté
- Rajčatová omáčka
- Španělská omáčka
Omáčky k dochucování:
- Sójová omáčka
- Worcestrová omáčka
České a Slovenské zálivky a dresinky:
- Octová zálivka
- Francouzský dresink
- Česnekový dresink
- Majonéza
Zpět na Koření na rajskou 50g
Zpět na Koření do mas. šťáv a omáček 50g
Zpět na Staročeské koření 50g
Zpět na Svíčková 50g
Zpět na Sýrová omáčka 50g