Paprika
Podíváme se na historii papriky. Wikipedia píše: Paprika (Capsicum) je rod rostlin z čeledi lilkovitých (Solanaceae). Pochází ze Střední Ameriky, kde byla tisíce let pěstována v tropech. Dnes se pěstuje po celém světě. Někteří zástupci rodu paprika se používají jako zelenina, jiné jako koření nebo lék. Pálivá forma papriky se označuje jako chilli paprička, nepálivá jako kapie.
Plody většiny zástupců rodu paprika obsahují kapsaicin (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamid), lipofilnílátku, která působí silné pálení v ústech (pokud je špatně strávena, pak i v konečníku) neuvyklého konzumenta. Většině savců je kapsaicin velmi nepříjemný, avšak ptákům nevadí. Je evidentní, že se jedná o adaptaci papriky, aby nebyla zkonzumována savci, ale ptáky. Ti totiž rozšiřují semena.
Množství kapsaicinu v paprikách je velmi proměnlivé a závisí na genetické výbavě té či oné odrůdy. Jedinou paprikou bez kapsaicinu je jemná paprika — kapie. Chilli paprička naopak obsahuje velké množství této látky a používá se v indiánském léčitelství, stejně jako v moderní západní medicíně.Kapsaicin totiž tiší bolest a stimuluje srdce. Kromě toho působí vhodně na štítnou žlázu. Známá a oblíbená je i kapsaicinová náplast, různé masti a také gel Hřejivka používaná např. při bolestech zad.
Paprika se jí syrová nebo tepelně upravovaná. Při vaření se používají zejména druhy Capsicum annuum a Capsicum frutescens, která jsou vhodné k plnění sýrem, masem nebo rýží. Čerstvé papriky se přidávají do salátů. Rovněž se dají nakládat nebo sušit. Sušené papriky se melou a používají jako koření. Velmi moderní v posledních létech je mletá uzená paprika, vyrábí se sladká ale také pálivá.
Zpět na Paprika lahůdková maďarská 50g
Zpět na Paprika pálivá maďarská 50g
Zpět na Paprika uzená pálivá 50g
Zpět na Paprika uzená sladká 50g