Příprava, užívání a účinky ajurvédských čajů
Příprava ajurvédských čajů:
Jednu čajovou lžičku bylinné směsi přelijte 250 ml vroucí vody a nechte minimálně 10 minut vyluhovat.
Pro zesílení zdravotního účinku povařte stejné množství směsi 3-5 minuty bez nutnosti dalšího vyluhování.
Doporučené denní dávkování: viz.popis u jednotlivých čajů.
Příprava a užívání ajurvédských čajů:
Himálajské byliny se tradičně nechávají alespoň 3-5 minut povařit v případě, že je používáme jako prostředek k nápravě duševních a tělesných funkcí organizmu. Takto připravený odvar má silnější účinek, jemnější chuť a příznivě působí na naše trávení, které je důležité pro správné vstřebání zdraví prospěšných výtažků z himálajských bylin. Čaje pijeme jako součást denního pitného režimu po dobu trvání zdravotních potíží. Doporučujeme užívat maximálně dva čaje zároveň. Pijeme vždy odděleně s odstupem jedné hodiny. Pokud je používáme jako preventivní, povzbuzující nebo podpůrný prostředek, můžeme nechat byliny pouze vyluhovat bez omezené doby užívání. Pro lepší zdravotní účinnost pijeme čaje teplé a před jídlem. Doporučujeme nepřidávat umělá sladidla. V případě nutnosti dochutíme medem.
Účinky ajurvédských čajů:
Každý z himálajských ajurvédských čajů mnohostranně působí na celou řadu zdravotních potíží. Pokud je v seznamu uvedeno více čajů, znamená to, že daný problém může mít více různých příčin. Jednotlivý popis každého čaje obsahuje podrobný seznam účinků (viz seznam zdravotních potíží a účinků himálajských ajurvédských čajů). V průběhu měsíční bylinné kúry je důležité, abychom dodržovali pravidelný pitný režim. Dávkování je uvedeno na každém balení.