Špagety
Špagety, tento druh těstoviny nesmí chybět v žádné kuchyni. Podívejme se na jejich historii. Wikipedia píše: Špagety (Spaghetti) jsou italské těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, typicky zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v syrovém stavu. Špagety jsou italské národní jídlo.
Jsou běžně k dostání v prodejnách potravin, kde se prodávají v baleních o váze přibližně 500 g. Připravují se vařením v osolené vodě, doba varu se pohybuje od 5 do 10 minut, v závislosti na druhu.
Špaget se též někdy využívá k jiným účelům, například se pořádají soutěže ve stavění mostů ze špaget (nevařených).
Špagety je možno vytvořit i doma, a to smícháním jednoho žloutku s cca 90 g hrubé mouky a špetkou soli, vyválet na sílu 1 – 2 mm a nechat uschnout, poté nakrájet nožem nebo strojkem. Stejným způsobem je možné udělat i lasagne.
Známé boloňské špagety ve skutečnosti v Bologni a v Itálii neexistují: jsou výmyslem komerční světové kuchyně. Originální italské špagety se jí na způsob alla carbonara (s vajíčky a slaninou) nebo s rajčatovou omáčkou nebo aglio, olio e peperoncino (s česnekem, olivovým olejem a pálivou paprikou). V našich zemích se jí špagety také na sladko, s cukrem a kakaem.
Zpět na Koření na špagety 50g