Temnoplodec
Temnoplodec černoplodý - Aronia melanocarpa - Aronie - Černý jeřáb
Použití:
- Původní obyvatelé Severní Ameriky (Indiáni) aronii používali k výrobě potravin.
- Aronie je používána také jako ozdobný keř v zahradách. Jsou přirozeným podrostem a keřem na okrajích lesa.
- Nejvíce kultivarů bylo vypěstováno pro zahradní výsadby, včetně A. arbutifolia ”Brilliant”, oblíbené pro nápadné podzimní zbarvení listů. A. melanocarpa ”Viking” a ”Nero”, byly vyšlechtěny pro větší ovoce vhodné na výrobu džemů. Šťáva z plodů má svíravou chuť, s vysokým obsahem vitaminu C a antioxidantů. Plody lze použít k výrobě vína nebo marmelád.
- Aronie se používá i na výrobu příchutí nebo potravinářských barviv do nápojů nebo jogurtů, například: košenilová červeň A.
- Plody aronie temnoplodce černoplodého jsou zpracovávány na výrobu vína, které podle výrobců špatně kvasí.
- Plody lze také použít při přípravě pokrmů jako náhradu drobného ovoce, např. borůvek.
- Rostoucí zájem spotřebitelů o zvýšení příjmu potravinových doplňků s antioxidačními schopnostmi z rostlinných zdrojů, jako jsou barevné plody stromů či citrusových plodů, zeleniny, obilovin, a koření naznačuje potenciální hodnotu aronie.
Úspěšnost jako léčivo:
Aronie jako bohatý zdroj antioxidantů může být prospěšná k prevenci snížení rizika onemocnění způsobeného oxidačním stresem. Mezi případy, kde se podle hodnocení předběžných výsledků ukazují výhody antokyanů v aroniích je například kolorektální karcinom (Lala et al. 2006) a kardiovaskulární choroby (Bell & Gochenaur 2006) , chronické záněty (Han et al. 2005), žaludeční poruchy (peptický vřed) (Valcheva-Kuzmanova et al. 2005), zánět oka (uveitis) (Ohgami et al. 2005) a jaterní selhání (Valcheva-Kuzmanova et al. 2004). Při měřením antioxidační síly, kapacity absorpce kyslíkových radikálů, vykazuje aronie jednou z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot.
Obsahové látky:
Plody aronie mají vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů. Aronie je předmětem zájmu vědců díky svému temně purpurovému, téměř černému zbarvení, který vzniká z vysokého obsahu fenolických sloučenin, zejména antokyanů. Celkový obsah antokyanů je 1480 mg na 100 g čerstvých plodů a proanthocyanidinů 664 mg na 100 g. Obě hodnoty patří k nejvyšším měřeným množstvím v rostlinách do jara 2009.
Analýza antokyanů v aroniích zjistila tyto jednotlivé chemické látky (u nichž je známo, že se vyskytují v rostlinách): cyanidin-3-galactoside, epicatechin, kofeinová kyselina, quercetin, delfinidin, petunidin, pelargonidin, peonidin a malvidin. Všechny jsou ze skupiny flavonoidů, jsou to fenolické antioxidanty.
Rostliny vyrábí (podle dostupných informací) pigmenty hlavně ve slupce plodů na ochranu semen proti ultrafialovému záření. Absorpcí UV záření v ultrafialovém-purpurovém spektru pigmenty filtrují intenzivního slunečního světlo, a mají úlohu v ochraně zárodku před poškozením. Zářivě barevné pigmentace také přitahují ptáky a zvířata ke konzumaci ovoce a rozšiřování semen v jejich trusu.
Antokyany nejen přispívají k svíravé chuti (což údajně odrazuje škůdce a infekce), ale také dává Aronii mimořádnou antioxidační sílu, která bojuje oxidačnímu stresu pro ovoce během fotosyntézy.
Účinky na lidské zdraví:
Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze. Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky. Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonooidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv na křečové žíly, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.
V roce 2003 vědci z Univerzity of Maryland získali náznaky, že látky izolované z aronie by mohly mít velký efekt v boji s rakovinou tlustého střeva. Příznivé ochranné účinky při vážných střevních potížích, včetně akutních lézí, potvrdily i japonské studie provedené na laboratorních zvířatech.
Zdravotní význam má i arónie zavařovaná, ale přínosnější jsou plody čerstvé. Trpkou chuť lze odstranit rozmačkáním plodů s medem nebo smetanou.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Temnoplodec
Koupit zde: Černý jeřáb plod Aronie 50 g