Čekanka nať 50 g
Čekanka obecná (Cichorium intibus)
Látky obsažené v čekance mají příznivý vliv na trávení, činnost jater, sleziny, žlučníku a slinivky břišní. Podporují vylučování žluči, snižují hladinu cholesterolu v plazmě a játrech a snižující tvorbu otoků. Tradičně je užívána při nechutenství, poruchách trávení, jaterních a žlučníkových potížích. Čaj z čekanky se používá na mírnění bolestí při žlučových a ledvinových kamenech. Je mírně projímavá a močopudná, přitom vyplavuje z organismu přebytečnou žluč. Působí jako protijed při otravách jater, když „chemická továrna těla“ produkuje jedovaté látky. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost celé trávicí soustavy a používá se jako přísada do čajových směsí proti cukrovce. Je vhodná pro lidi s citlivým žaludkem nebo se žaludečními vředy.
Vně se čerstvá šťáva z kořene vtírá do pokožky hlavy k podpoře růstu vlasů.
Čerstvé mladé lístečky, i když mají silně hořkou chuť, můžeme konzumovat jako zdravý salát. Ve starém Egyptě a ve středověku se věřilo, že má čarodějnou moc. Konzumovala se jako posilující prostředek. Kdo se natřel šťávou z čekanky, získal krásu a vše se mu dařilo. Kořen se v západní Evropě pěstuje také ke konzumním účelům, v období po první světové válce se z něj vyráběla náhražka kávy – cikorka, dobře známá i u nás. Čekanka je úplně neškodná, je možné ji užívat v obvyklém dávkování také samostatně a dlouhodobě.
Příprava: 1 polévkovou lžíci přelijeme 1/4 l vroucí vody. Necháme 10 minut stát a scedíme.
Obsah: 50 g
Mohlo by Vás zajímat