Chilli papričky
Chilli paprika nebo také chilli paprička. Co o ni víme? Podle Wikipedie chili paprička - též čili paprička, feferonka; někdy se nesprávně užívá název kayenský pepř, případně kajenský pepř. Je to plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Hojně se užívají i na Balkáně.
Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik, kterých je celá škála. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin, která se dobře rozpouští v tucích, takže pro zahnání akutního pocitu pálení v ústech nejlépe pomůže sklenka mléka. Kdo nemá v oblibě mléko, může si ústa vypáchnout sklenkou silné kořalky, protože kapsaicin je rozpustný i v alkoholu.
Mimo dalších látek obsahuje vitamíny C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř černý. Má příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury, zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi vyvolávajícími průjem. Chili vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese. Chili je považováno také za afrodisiakum.
Chili papričky pěstovali Indiáni již v předkolumbovské době, a to už od 6. tisíciletí př. n. l. Byla to jedna z prvních samosprašných plodin, které se v Americe začaly pěstovat. Po objevení Ameriky je evropští zvláště portugalští kupci rychle rozšířili po celém světě, protože představovaly cenné koření a náhradu za pepř. Velké obliby doznaly především v Indii, kde dnes představují nedílnou součást indické kuchyně. Z Indie se přes Osmanskou říši dostaly do Maďarska, kde z nich Maďaři vytvořili své národní koření - mletou papriku.
Chilli papričky se dělí na množství kultivarů, které jsou klasifikovány do následujících druhů:
-paprika čínská (Capsicum chinense)
-paprika chlupatá (Capsicum pubescens)
-paprika křídlatá (Capsicum baccatum)
-paprika křovitá (Capsicum frutescens)
-paprika setá (Capsicum annuum)
Oproti tomu kapie byla vyšlechtěna jen z jednoho druhu, Capsicum annuum.
Kajenský pepř tento český název často označuje prášek ze sušených chili papriček různých odrůd. Má žlutou až červenou barvu a velmi palčivou chuť. Název je nepřesný a vznikl nesprávným překladem z angličtiny, kde pepper znamená jak pepř, tak i papriku, včetně chilli. Slovo kajenský je počeštěným názvem jedné z odrůd, papričky Cayenne.
Zpět na Chilli drcené 25g
Zpět na Chilli papričky celé 25g
Zpět na Chilli s česnekem 50g
Zpět na Pepř cayenský 50g