Říjen - podporujme žaludek a trávení

Jídlo nám přináší nejenom základní nutnou výživu, ale často také radost. Dokáže vyvolat příjemné pocity. V říjnu je nejvíce ohrožen žaludek. Poradíme vám, jak můžete podpořit jeho funkci.

Úloha žaludku v našem organismu

Jedním ze základních orgánů trávicí soustavy je žaludek. Žaludek svým tvarem připomíná vak a navazuje v trávicí soustavě na jícen.
Žaludek shromažďuje potravu a rozmělněnou ji tráví pomocí kyseliny chlorovodíkové a enzymů. Kyselé prostředí v žaludku funguje jako ochranný štít před vniknutím nežádoucích bakterií a jiných mikroorganismů.
Smršťováním a uvolňováním svalů ve stěně žaludku se jeho obsah mísí s trávicími šťávami. Vzniká trávenina, která se posunuje dále do dvanáctníku a tenkého střeva.

Nejčastější onemocnění

Podzimní období však často přináší opakující se problémy s trávicím traktem. Nejčastěji to bývají nadýmání, žaludeční vředy a také reflux jícnu.

Reflux jícnu

Při refluxu jícnu postupně dochází k uvolnění dolního svěrače jícnu, který se nachází na přechodu mezi žaludkem a jícnem. Následkem toho začne pronikat kyselý obsah žaludku do oblasti jícnu.

Žaludeční kyseliny, zejména kyselina chlorovodíková, postupně poškozují sliznici jícnu, což lidé vnímají jako pálení žáhy, říhání, pálení za hrudní kostí. V některých případech mohou příznaky vypadat jako infarkt myokardu.

Pronikající žaludeční kyseliny také často způsobují chronický kašel, který nereaguje na klasickou léčbu léky proti kašli. V tomto případě je vždy vhodné zamyslet se nad tím, jestli není kašel průduškový, ale je způsobený trvalým podrážděním jícnu a hltanu žaludečními kyselinami.

Důvodem vzniku refluxu jícnu je v převážné většině nesprávná skladba stravy, zejména strava obsahující velké množství přepálených tuků, koření, alkoholu a cukru. Častým důvodem bývá i dlouhodobý chronický stres. Reflux jícnu také vzniká, pokud dlouhodobě jíme jednorázově velký objem stravy najednou, a ten pak roztahuje žaludek a tlačí na okolní orgány.

Žaludeční vředy

Žaludeční vředy je zánětlivé onemocnění žaludku, při kterém dochází k poškození žaludeční sliznice působením kyseliny chlorovodíkové z žaludeční šťávy. Za normálních okolností je sliznice žaludku chráněna zejména vrstvou hlenu, pokud dojde k poškození ochranné vrstvy, může dojít k poškození sliznice. Sliznici nejčastěji poškozuje infekce bakterií Helicobacter pylori. K rozvoji tohoto onemocnění dále přispívá kouření, alkohol, stres a nevhodná strava.

Jakou zvolit stravu

Při léčbě i při prevenci onemocnění žaludku hraje zásadní roli strava. Jídlo je důležité upravit si tak, aby obsahovalo co nejméně kombinací, které nejvíce zatěžují žaludek, jícen a další orgány trávicího traktu. Nejvíce zatěžující kombinace je cukr+mouka+kypřidlo = pečivo a sladké pečivo.

V případě celozrnného pečiva je nutné striktně číst složení. Většina celozrnných výrobků, které se tváří zdravě, moc zdravé být nemusí. Správné celozrnné pečivo je upečené z celozrnné žitné mouky. Je jedno, jestli tam jsou přidaná semínka na chuť nebo na ozdobu, celozrnné = celozrnná mouka. Mouka, která není vymýlaná a obsahuje obal ze zrna.

Bohužel na trhu většinou dostanete pečivo, které je z více než 60 % upečené z bílé pšeničné mouky, zbytek je žitná mouka a zrníčka. Často bývá dobarvované melasou.

Nejhorší varianta jsou rozpeky ze zmrazeného polotovaru. Tyto rozpeky se dováží ze zahraničí a velmi často obsahují plísně. Plísně zmrazením nezničíte!

Nejlepší variantou je čerstvě upečený žitný kváskový chléb, který obsahuje pouze celozrnnou žitnou mouku.

Obecně jsme v našich zeměpisných šířkách zvyklí jíst velké množství pečiva, což při našem životním stylu, kdy převážná většina osob má sedavé zaměstnání, vůbec není vhodné.

Byliny

Na podporu funkce žaludku používáme nejenom správnou stravu, ale také správné byliny. Jsou to tzv. slizové byliny, to znamená, že obsahují větší množství slizových látek, které mají schopnost obalit žaludeční sliznici chránit ji a také léčit.

Vyzkoušejte

Sléz přehlížený

Proskurník lékařský

  • nazývaný také jako ibišek se sametovými listy a starorůžovými květy . Najdete jej v čaji žaludek a dvanácterník.

Puškvorec lékařský

  • zlepší tvorbu trávicích enzymů, sníží křeče v oblasti žaludku a trávicího traktu a také působí proti překyselení žaludku.

Semínka grapefruitu

  • dokáže působit nejenom na imunitní systém, různé druhy bakterií a virů, ale také snižuje množství bakterie Helicobacter pylori v žaludku, a tím

snižují riziko vzniku žaludečních vředů . Najdete jej v přírodních kapslích Ochránce nebo i v tinktuře samostatně.

Barvy nám pomáhají

Podle pravidel čínské medicíny má každý orgán svojí barvu, která jej dokáže léčit. Žaludek podporuje barva žlutá a všechny její odstíny. Touto barvou se obklopujte, volte ji na oblečení a také noste drahé kameny této barvy jako je třeba citrín nebo jaspis.

I jídlo zkuste ladit do této barvy. Typickým pokrmem podzimu jsou dýně ve všech svých odstínech žluté a oranžové barvy a se všemi svými úžasnými chutěmi. Dýně mimo jiné působí i velmi dobře na snížení překyselení žaludku a dodá tělu velké množství vitamínů, minerálů a dalších živin.

Máte-li chronické potíže se žaludkem, zkuste se zamyslet i nad tím, co nebo kdo vám „leží v žaludku“. Každá nemoc má přeci citový – psychický základ. Uzdravte duši a uzdraví se vám tělo.

 

 

 

 

 

Nastavení Cookies
Cookies

Naše webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají s jejich vylepšováním. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko "OK, souhlasím" udělujete tento souhlas.

Nastavení OK, souhlasím
×
Nastavení souborů cookies

Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, abychom webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Nezbytné cookies
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Ovlivňuje funkce:
  • Konfigurační cookies
Analytické cookies
Vypnuto Zapnuto
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu. Pokud vypnete používání analytických cookies ve vztahu k Vaší návštěvě, ztrácíme možnost analýzy výkonu a optimalizace našich opatření.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Analytics - analytická návštěvnost
Personalizované cookies
Vypnuto Zapnuto
Personalizované cookies
Používáme rovněž soubory cookie a další technologie, abychom přizpůsobili náš obchod potřebám a zájmům našich zákazníků a připravili tak pro Vás výjimečné nákupní zkušenosti. Díky použití personalizovaných souborů cookie se můžeme vyvarovat vysvětlování nežádoucích informací, jako jsou neodpovídající doporučení výrobků nebo neužitečné mimořádné nabídky. Navíc nám používání personalizovaných souborů cookie umožňuje nabízet Vám dodatečné funkce, jako například doporučení výrobků přizpůsobených Vašim potřebám. 
Marketingové cookies
Vypnuto Zapnuto
Marketingové cookies
Marketingové (reklamní) cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám mohli zobrazit vhodné obsahy nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Díky tomu můžeme vytvářet profily založené na Vašich zájmech, tak zvané pseudonymizované profily. Na základě těchto informací není zpravidla možná bezprostřední identifikace Vaší osoby, protože jsou používány pouze pseudonymizované údaje. Pokud nevyjádříte souhlas, nebudete příjemcem obsahů a reklam přizpůsobených Vašim zájmům.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Ads

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.