MATÉ ZELENÉ - Yerba maté

MATÉ ZELENÉYerba maté neboli Cesmína paraguajská  je středně vysoký, asi desetimetrový strom planě rostoucí v povodí řek Paraguay a Paraná, hojně také pěstovaný v celé Jižní Americe. Inkové používali pro přípravu čaje vydlabané tykve, zvané maté, a tento název přešel i na používanou drogu. Předmětem sběru je především list. Hlavní účinnou látkou je kofein, dále theofylin (jako v čaji), teobromin (jako v čokoládě), třísloviny, některé vitaminy a minerální látky, látky flavonoidní povahy.
Maté je potravinový nápoj jihoamerických obyvatel. Má příjemnou kouřovou vůni a lehce „uzenouchuť. I u nás ho najdete v mnoha čajovnách. Uzená chuť je dána úpravou listů: Při sklizni se ulamují celé větve a protahují se ohněm ze dřeva, aby se listy leskly. Při teplotě 240 až 360 °C se inaktivují enzymy a neprobíhá fermentace listů, jež zůstávají zelené. Listy se otrhají, uloží se na speciální podložky a suší se malými ohni po dobu 24 až 36 hodin. Nakonec se listy zpracují na hrubou drť a naplní se do sáčků a kartonových krabic, ve kterých zůstávají rok i více.
Maté působí silně stimulačně a léčebně jej lze využít všude tam, kde je potřeba povzbudit ochabující činnost organismu. Maté je výborné tonikum a adaptogen, které kladně působí při vyčerpání a doléčování po těžkých nemocech. Zlepšuje paměť, zvyšuje fyzickou aktivitu a zlepšuje výkon člověka. Má detoxikační účinky, pomáhá při nespavosti a zlepšuje kvalitu spánku. Snižuje krevní tlak, upravuje hladinu cukru v krvi a cholesterol. Zahání pocit hladu a snižuje chuť k jídlu, čímž pomáhá při snižování hmotnosti. Posiluje imunitu a zpomaluje stárnutí a také je prý čajem dlouhověkosti. Poslední vědecké studie z Ameriky ve státě Illinois dokazují, že maté je vhodné nejenom jako prevence proti rakovinovému bujení, ale pomáhá i během samotné léčby rakoviny tlustého střeva. Díky obsahu kofeinu se nedoporučuje večerní podávání. Vhodné jsou dva až tři šálky denně. Formou užívání je krátkodobě vyluhovaný nálev. V Jižní Americe se podává zásadně neslazený a obyčejně jej lidé srkají pomocí trubiček, zvaných „bombilla“. Jsou to kovové slámky, které jsou na konci opatřené sítkem, aby nedocházelo k prostupnosti lístků do nápoje. Obdobou původních tykvových nádob jsou dnes keramické nebo dřevěné nádoby kalabasa, z kterých se čaj popíjí.

JANČA, Jiří. Herbář léčivých rostlin: 6. díl. 1. vyd. Praha: Eminent, 1998, s. 155-157. ISBN 80-85876-45-0.

Nastavení Cookies
Cookies

Naše webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají s jejich vylepšováním. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko "OK, souhlasím" udělujete tento souhlas.

Nastavení OK, souhlasím
×
Nastavení souborů cookies

Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, abychom webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Nezbytné cookies
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Ovlivňuje funkce:
  • Konfigurační cookies
Analytické cookies
Vypnuto Zapnuto
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu. Pokud vypnete používání analytických cookies ve vztahu k Vaší návštěvě, ztrácíme možnost analýzy výkonu a optimalizace našich opatření.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Analytics - analytická návštěvnost
Personalizované cookies
Vypnuto Zapnuto
Personalizované cookies
Používáme rovněž soubory cookie a další technologie, abychom přizpůsobili náš obchod potřebám a zájmům našich zákazníků a připravili tak pro Vás výjimečné nákupní zkušenosti. Díky použití personalizovaných souborů cookie se můžeme vyvarovat vysvětlování nežádoucích informací, jako jsou neodpovídající doporučení výrobků nebo neužitečné mimořádné nabídky. Navíc nám používání personalizovaných souborů cookie umožňuje nabízet Vám dodatečné funkce, jako například doporučení výrobků přizpůsobených Vašim potřebám. 
Marketingové cookies
Vypnuto Zapnuto
Marketingové cookies
Marketingové (reklamní) cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám mohli zobrazit vhodné obsahy nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Díky tomu můžeme vytvářet profily založené na Vašich zájmech, tak zvané pseudonymizované profily. Na základě těchto informací není zpravidla možná bezprostřední identifikace Vaší osoby, protože jsou používány pouze pseudonymizované údaje. Pokud nevyjádříte souhlas, nebudete příjemcem obsahů a reklam přizpůsobených Vašim zájmům.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Ads