Argánie trnitá - Argania spinosa
Argánie trnitá - Argania spinosa, ve staré české literatuře se můžeme setkat také s názvem dvojčet trnatý. Roste pouze v jihozápadním Maroku, ale dočíst se můžeme i o snaze o kultivaci jinde v Africe. Jedná se o velmi odolnou rostlinu schopnou přežít sucho a horko polopouště díky velmi propracovanému kořenovému systému. Jeho plody můžeme vzhledem přirovnat k olivám. A právě těchto plodů je pro výrobu Arganového oleje potřeba. Pro lisování se používá jen vnitřní část plodu – semeno. To je ukryto v měkkém obalu, který se musí odstranit (a většinou se používá jako krmení koz, které jinak po argániích šplhají a samy plody sklízejí) a v tvrdém obalu, který je třeba rozbít. Plody Arganie jsou stále ještě tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích berberskými ženami.
Na jeden litr Arganového oleje je zapotřebí zhruba třiceti kilogramů plodů, což odpovídá zhruba 4-5 stromům. Výroba jednoho litru arganového oleje zabere až 20 hodin. Jen tak pro představu, pro výrobu jednoho litru olivového oleje je zapotřebí 5 kg oliv. Arganové plody se sbírají třemi různými metodami. První metoda spočívá v tom, že zemědělci vyčkají, až plody uzrají a samy spadnou ze stromu. Jiní zemědělci shazují plody Arganie na zem pomocí dlouhých tyčí. Třetí metodou je sběr plodů pomocí koz, které se plody Arganie živí a vybírají se poté z jejich trusu. Tato metoda je nezvyklá, nicméně není pro plody škodlivá. Často si tak na stromech Arganie můžete všimnout koz, které po nich poskakují.
Výsledný olej pak podléhá různé filtraci – aby byly odstraněny větší částečky, případně rozbité skořápky. V některých provozech dochází také k chemickému čištění či procesu odstranění „pachu“ – charakteristické vůně arganového oleje. Čistý olej voní naprosto charakteristicky, z u nás běžných potravin se dá přirovnat k oříškům. Každá várka je trochu odlišná, závislá na počasí i období, kdy bylo vše sklizeno. Každopádně nesmí být olej žluklý či naopak nevonět nijak. Výsledná barva čistého přírodního oleje je nádherně zlatá, lehká usazenina není na závadu.
Ke kosmetickým účelům se používá olej lisovaný za studena – čistě mechanicky získaný, jak je popsáno výše. V kosmetickém průmyslu je arganový olej využíván pro vysoké procento účinných látek (tokoferoly, karoten, esenciální mastné kyseliny vitamín A, E a F). Vitamín A podporuje oběhový cévní systém. Vitamín E je silný protizánětlivý antioxidant, který chrání buňky před UV zářením. Čímž zabraňuje jejich degradaci a zpomaluje jejich stárnutí. Vitamín F hydratuje pokožku a zpomaluje proces stárnutí buněk pokožky. Vysoký obsah tokoferolů chrání pokožku a vlasy před volnými radikály, přičemž aktivně zpomalují proces stárnutí. Arganový olej je používán při léčbě kožních onemocněních, ekzémech, akné, popáleninách. Arganový olej zmírňuje svědění vlasové pokožky, snižuje suchost pokožky a vlasům dává vitalitu, sílu, lesk a hebkost. Arganový olej je velmi dobře snášen i citlivou pokožkou. I pleť obvykle špatně reagující na jakékoliv mastné přípravky jej ve většině případů snese – má velmi nízkou komedogennost, některé studie jej dokonce doporučují při léčbě aknózní pleti. Zároveň dokáže pečovat o pokožku suchou a uklidnit pleť po slunění. Zkrátka – velmi univerzální kosmetický zázrak.
Je možné ho použít také ke kulinářským účelům, ale ke konzumaci je lépe využít olej z lehce napražených semen, který má úžasnou nasládle ořechovou chuť a obohacuje pokrmy jako kuskus, ryby a omáčky. Arganový olej je v kulinářském umění cenný díky svým organoleptickým vlastnostem. Zachovává si velké množství vitaminů, minerálů a zejména obsah nenasycených mastných kyselin stejně jako olej za studena lisovaný. Jeho jedinečná chuť se skvěle hodí do salátů či k namáčení pečiva místo oleje olivového. Při použití arganového oleje je pozorována stabilizace hladiny cholesterolu v krvi.
Zdroj: Zahir.cz, Wikipedia,
Arganový olej je filtrován přes tuto filtrační jednotku
Plnící jednotka