Bedrník anýz - Pimpinella anisum
Anýz používali už staří Egypťané a od těch dob je spojen s lahůdkami. Římané prodávali na konci bohatých hostin slavný koláč – mustaceu, jehož součástí byl kromě anýzu také kmín. Obě tyto byliny totiž podporují trávení. Oblíbené jsou také voňavé likéry – anýzovky. Podle Matthioliho semena anýzu obalená cukrem velmi dobře působí proti zápachu z úst a také proti nespavosti. I dnes je anýz oblíbenou součástí např. krmiva pro ryby díky svému aroma.
Silice anýzu mají výrazné odhleňující účinky, proto se používá jako součást tzv. prsních čajů při různých chorobách plic a průdušek. Má dobré větropudné účinky při střevních a žaludečních kolikách. Podobně jako fenykl, i anýz podporuje činnost žláz, čímž pomáhá zvyšovat tvorbu mateřského mléka a působí pozitivně na trávení u kojenců, zejména při nadýmání a bolestech bříška. Droga snižuje překyselení organismu. Bylina je ideální do směsí určených na problémy s trávením, ale i do směsí pro těhotné a kojící ženy. Uvolňuje dýchací cesty.
Zevně se jeho léčivé účinky využívají formou obkladu na pohybové ústrojí. V obvyklých dávkách je anýz úplně bezpečný a vhodný i pro děti. Dobře se také uplatňuje v různých bylinných směsích, přičemž zlepšuje jejich chuť a vůni.