CHMEL OTÁČIVÝ – Humulus lupulus
V prvních stoletích našeho letopočtu byl chmel oblíbenou zeleninou, mladé výhonky se komzumovaly podobně jako chřest. Je to prastará kulturní rostlina, která sloužila nejen k výrobě piva, ale i k léčebným účelům. Používal se na více onemocnění, dodnes mu však zůstalo jen jedno uplatnění, které využívá jeho všestranný a široce působící uklidňující účinek na celý organizmus. Chmel se úspěšně používá při migréně, depresi, problémech v přechodu a při nespavosti. Uklidňující účinek chmele se projevuje i v oslabení pohlavního pudu a potence, což se využívá při sexuálním předráždění. Čaj z chmele je mírně močopudný, podporuje chuť k jídlu, zvyšuje činnost trávicích orgánů a má také dobré dezinfekční vlastnosti. Snižuje horečku, působí proti bakteriím, kvasinkám a plísním. Můžeme ho přidávat do čajových směsí proti křečím, při poruchách žaludku, žlučníku, jater, dvanácterníku a ledvin. Při vnějším použití má chmel uplatnění jako součást různých druhů koupelí, kde se využívá jeho uklidňující účinek. Ve formě obkladů dobře poslouží i na rány a vředy, na překrvení pleti, při chorobném vypadávání vlasů a celkové slabosti. Můžete si také vyrobit bylinný polštářek na dobré spaní. Chmelové šišky pokapejte alkoholem, přidejte levanduli, mátu, mateřídoušku, heřmánek a vše vložte do plátěného sáčku. Díky tomuto polštářku budete mít určitě sladké sny až do rána. Všechny potřebné bylinky najdete v naší nabídce. V běžných dávkách je chmel neškodný, ale při předávkování může být jako utišující prostředek nepříjemný.
Použitá literatura: Zdravý život s babiččinými bylinkami, autor: Dionýz Dugas, Knižní expres, 2004