Jalovec
Jalovec, jalovčinka a též jalovcové bobule to jsou plody Jalovce obecného, tyto plody využíváme už po staletí jako koření a jako léčivku. Bobule jalovce - Wikipedia říká, že navzdory názvu se z botanického hlediska o bobule nejedná, jsou to šišky v nezvykle dužnatém obalu vzhledem pouze připomínající bobule. Nejznámější jsou jalovčinky z jalovce obecného, které nacházejí využití v kuchyni jako koření a při výrobě alkoholických nápojů.
Jsou vítanou přísadou jídel ze zvěřiny a ryb a jsou vhodné do těžších pokrmů. Dodávají také typickou vůni ginu nebo slovenské borovičce(slovenský název jalovce je borievka).
Jalovčinky jsou užívány už od starověku. Jalovec obecný je i v Česku domácí rostlinou a je chráněn. Je to jehličnan, často vysazovaný jako okrasný a vytváří samčí i samičí rostliny.
Jalovčinky jsou močopudné, prokrvují sliznici trávícího traktu a zlepšují trávení. Působí proti nadýmání. Ulehčují i dýchání.
Na velikonoce se v některých regionech jalovec používal místo karabáčů.
Zpět na Jalovec celý 25g