Pepř černý
V posledních 20 letech se začalaly používat různé barevné varianty pepře. Podíváme se, co o nich píše Wikipedie. Pepř černý je plod pepřovníku černého (Piper nigrum), sklizený v nedozrálém stavu, používá se jako koření. Pochází z Indie, kde se užíval už ve starověku, dnes se však dováží z řady tropických zemí. Je to nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních. Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů:
- Pepř černý (fermentované nedozrálé zelené bobule).
- Pepř bílý (oddělení červené slupky zcela zralých bobulí).
- Pepř zelený (rychle usušené nedozrálé bobule).
Pepřovník černý je stálezelená popínavá rostlina, vzdáleně připomínající chmel. Dorůstá délky až 15 metrů a dožít se může až 60 let.
Pepř do Evropy přivezl Alexandr Makedonský po svém tažení do Indie. Po dlouhá staletí byl nesmírně drahý a rostlina byla Evropě neznámá, poprvé ji popsal ve svém cestopise Marco Polo.
Při přípravě jídel se též setkáváme s barevným pepřem což je směs pepře černého, bílého, zeleného a růžového.
Pepř černý podporuje tělesné žádosti, proto měla středověká církev vůči němu výhrady a bylo ho zakázáno používat v klášterech. Nahrazován byl proto plody drmku, zvaného mnišský nebo kněžský pepř, který žádosti tlumil. Některé národy jsou známé nadužíváním pepře, příkladem může být například Bulharsko, kde je součástí téměř všech národních pokrmů, jako je například kabapčeta. Známé je rovněž místní lidové rčení „Pepříš jako Kănčev“, kdy byl tento nižší šlechtic znám spotřebou tohoto koření stejně tak jako milenek. Přestože se dnes pepř téměř výhradně používá k přípravě slaných pokrmů a mas, dříve se přidával i do perníků.
Pepř růžový jsou sušené červené plody pirulu (Schinus molle L.), používají se jako koření a v tradiční medicíně. Pirul je strom z čeledi ledvínovníkovité, vysoký až 15 m. Pochází z Peruánských And, odkud se rozšířil do suchých subtropů po celém světě.
Plody, které mají palčivou chuť se používají stejně jako pepř ke koření pokrmů. Aromatické části rostliny, zejména listy jsou užívány v tradiční medicíně jako antibakteriální a antiseptický prostředek. V současné době se prokázaly i účinky antidepresivní, v lidovém léčitelství se používají například jako prostředek při bolesti zubů. V dřívějších dobách se používaly i jako dochucovadlo do tradičního alkoholického nápoje chihca.
Zpět na Pepř barevný 20g
Zpět na Pepř bílý celý 20g
Zpět na Pepř černý celý 50g
Zpět na Pepř zelený 20g