Pizza
Dlouhá staletí nás provází specialita z italského poloostrova – Pizza. Tento fenomén v posledních desetiletích v Čechách a na Slovensku se velmi rozšířil. Podíváme se, co píše Wikipedie: Co je to pizza? Pizza je velký kruhový plát světlého chlebového těsta (koláč), nahoře s náplní vyrobenou nejčastěji z rajčat, sýra a dalších rozdílných ingrediencí, záleží na druhu pizzy. Peče se v peci nebo troubě. Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě. Restaurace, ve kterých se pizza připravuje, se nazývají pizzerie.
Připravuje se pečením a skládá z těchto základních surovin:
- ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí
- rajčatového základu (sugo di pomodoro)
- mozzarelly
Dále lze přidat jakékoliv suroviny podle druhu pizzy, např. olivy, sardinky, žampiony, cibule, salám, ančovičky a mnoho dalších.
V čem se může pizza péct?
Pec na dřevo – pizza v peci na dřevo se peče okolo tří minut (pec se vytápí na 380-500 °C)
Pec elektrická – profesionální elektrické pece lze také vytopit přibližně na 450 °C. Nevýhoda těchto pecí spočívá ve vysoké ztrátě teploty při každém otevření dveří pece.
Pec plynová – plyn vyvěrá tryskami uvnitř oválné pece. Plynová pec má podobné vlastnosti jako pec na dřevo.
Historie:
Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě, jak ji známe dnes.
Jedna z nejznámějších pizz, Margherita, se zrodila v Neapoli v roce 1889. Nedlouho předtím sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu, která ji navštívila, a tak místní kuchtík vymyslel pizzu v italských národních barvách: červené (rajče), zelené (bazalka) a bílé (sýr).
O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943.
V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče.
V roce 1957 přinesli bratři Celentanovi na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.
Zpět na Koření na pizzu 50g