Provensálské koření
Podíváme se společně na pojem Provensálské koření. Wikipedia píše. Provensálské koření také Provensálská směs koření je označení pro směsi bylin používané jako koření. Název je odvozen od francouzské oblasti Provence, kde se tyto byliny hojně vyskytují.
Provensálské koření je směs bylinek, ať už čerstvých nebo sušených, které běžně rostou v Provence, je asi nejznámější a nejoblíbenější bylinkovou směsí která se evropské kuchyni používá.
Provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku a tymián, někdy také majoránku, dobromysl, saturejku, estragon, v americké variantě se přidává i levandule. Používá se zejména pro ochucení dušené zeleniny, grilovaného masa (kuřecího, králičího, jehněčího a skopového), ryb, omáčky, těstoviny, sýry, do hořčic a jídel z rajčat atd.
Přesné složení provensálského koření bylo definováno v roce 1970 obchodníky s kořením (např. firma Ducros). Koření může být pro větší trvanlivost naloženo v oleji, nebo v octě, anebo také uloženo v mrazničce.
Zpět na Provensálské koření 25g