Rakytník řešetlákový - olej, sirup
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamonides), který je lidově nazýván třeba Sibiřský ananas, Žlutozob, Rakytník úzkolistý, Mořský plod nebo Písečný trn, si získává čím dál větší oblibu díky svým výrazným léčivým vlastnostem. Dalo by se říci, že v lidském těle není oblast a potíž, kde by se rakytník neuplatnil jako významný pomocník.
Světle oranžovým kulatým plodům se také říká „sibiřský ananas“, nejen pro chuť podobnou tomuto exotickému ovoci, ale rovněž pro jeho podobné léčivé vlastnosti. Tyto nevelké kuličky jsou zdrojem ohromného množství biologicky aktivních složek.
Léčebné účinky rakytníku stále jednoznačně převyšují účinky moderních chemických léčivých prostředků.
Použití rakytníku k léčebným účelům má velmi dlouhou historii. Používal se všeobecně již ve starověké medicíně při léčení chronických chorob žaludku, jater, dýchacích cest, revmatismu a hnisavých ran na kůži.
Antičtí Řekové jej používali jako regenerační prostředek na vlasy, který jim dodával lesk a zdravý vzhled. V indické a tibetské medicíně byly plody, kůra a listí rakytníku používány při přípravě 10 složitých léčivých směsí, které se doporučovaly při léčení chorob trávicího traktu, zánětlivých a hnisavých plicních chorob a krvácivosti. Ve východním lidovém léčitelství se již celá staletí používaly zralé plody této rostliny a z nich vytlačená šťáva při nechutenství, zevně pak na rány a popáleniny od slunce. Lidoví léčitelé doporučují používat rakytník vnitřně i zevně proti vypadávání vlasů, kurdějím (avitaminóze) a anémii.
Plody rakytníku řešetlákového (Hippophae Rhamnoides) jsou tak bohaté na vitamíny a živiny, že se spekulovalo o tom, že rostlinu zkultivoval nějaký starodávný šlechtitel rostlin. Legenda praví, že staří Řekové používáli lístky rakytníku jako součást diety závodních koní, odtud má botanické jméno "Hippophae" - zářivý kůň. Podle jiné legendy byly lísty rakytníku oblíbenou stravou létajícího koně Pegase a pomohly mu vzlétnout.
Dnes je Rakytník využíván v potravinářství (sirupy, kompoty, marmelády, džemy), medicíně (léčba kožních onemocnění , sliznice, vředů, zažívacích potíží, rakoviny, gynekologických problémů) a v kosmetice.
V rakytníku obsažený vitamín B – B1, B2, B6, B3 (nikotinamid, vitamin PP) udržuje harmonickou funkci centrální nervové soustavy, B9 (kyselina listová) napomáhá syntéze nukleových kyselin, které příznivě ovlivňují krvetvorbu, růst a vývoj plodu.
Má 10x více vitamínu C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek. Vědci uvádějí, že denní doporučenou dávku vitaminu C pokryje jedna jediná bobulka.
Vitamín D přispívá ke správnému růstu a vývoji kostí a zároveň reguluje množství vápníku a fosforu v krvi.
Vitamín E je antioxidantem a ochráncem esenciálních mastných kyselin. Využívá se při nemocech jako je mužská sterilita, svalová dystrofie a také u kardiovaskulárních poruch.
Vitamín K má na starost udržování krevní srážlivosti. Při jeho nedostatku může, při nepodání včasné lékařské pomoci, dojít i k vykrvácení v důsledku nefunkčnosti nebo nedostatku krevních destiček v krvi jedince.
Rakytník řešetlákový působí jako
- biogenní stimulátor, celkově posiluje organismus
- má antidepresivní a antistresový účinek
- zaujímá výraznou pozici při eliminaci potíží zažívacího traktu
- rozpouštění hlenů
- snížení hladiny cholesterolu
- napomáhá odbourávání toxických látek v těle
- regeneruje epitel kůže (omrzliny a jakékoliv popáleniny)
úspěšně se používá na
- gynekologické potíže
- nachlazení
- rýmu
- zánět dutin
vhodný je na
- posílení zraku
- hemoroidy
- ekzémy
- akné
- opary
Pomáhá při těchto nemocech a potížích
gynekologická zánětlivá onemocnění, eroze děložního čípku, záněty pochvy, záněty sliznice krčku dělohy. Dobrý léčebný účinek je pozorován i při zánětlivých onemocněních konečníku
záněty nosní sliznice, záněty hrtanu, hltanu a angínami
zánětlivá onemocnění dásní a paradentóza
onemocnění zažívacího traktu, především vředová onemocnění žaludku a dvanácterníku a gastritida. Týká se to především jarního a podzimního období, kdy dochází k zhoršení projevů těchto chorob.
Zpátky nahoru
Účinné látky
Rakytník řešetlákový je přírodním koncentrátem mastných kyselin, vitamínů - E, F, P, K, A, B a C - a hlavně karotenu, kterého obsahuje několikrát více než mrkev a dýně.
Důležitý je i vysoký obsah vitamínu E, jenž je významným antioxidantem, zabraňuje sklerotizaci cév a tím snižuje riziko infarktu myokardu.