Ratatouille
Podívejme se co to je Ratatouille. Wikipedia píše. Ratatouille vyslovuje se ratatuj, je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází zokcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet. Ratatouille bývá většinou servírována samostatně, často s chlebem, někdy bývá používána jako náplň do palačinek a jen výjimečně jako příloha k jiným pokrmům.
K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule kuchyňská, cukety, lilek, papriky a koření (zejména bazalka, majoránka, tymián apod.), je ale možné použít i celou řadu další zeleniny.
Existují tři dominantní metody přípravy.
V první metodě se ingredience smíchají dohromady a upečou.
Dle druhé metody se část zeleniny nakrájí na kostičky a různě navrství a z druhé části (většinou rajčata, cibule, česnek, případně ještě olej apod.) se připraví omáčka a pokrm se pak upeče s ní.
Třetí a nejméně užívanou metodou je zeleninu nakrájet na kolečka a vrstvěne ukládat na pekáč nebo plech a zapéct.
Teď už jen na závěr bon appétit.
Zpět na Ratatouille 50g