Rozmarýn lékařský gastro
Mnoho znás doma v kuchyni používá Rozmarýn, tak se společně podívejme odkud pochází. Wikipedia píše: Rozmarýn lékařský nazývaný též rozmarýna lékařská - Rosmarinus officinalis je stálezelená léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých, keřovitého vzrůstu. Jméno této silně aromatické rostliny pochází z latiny.
Popis:
-Rozmarýn je stálezelený až 2 m vysoký výrazně vonící keř.
-Stonky jsou husté, větvené, ve spodní části dřevnatějící, se šedavou kůrou.
-Listy jsou úzké, vstřícné přisedlé, aromatické, svrchu tmavé a lesklé, vespod šedavé.
-Kvete v pozdním jaru a raném létě drobnými bílými či nachovými až modrými kvítky.
-Květenství tvoří liché klasy v úžlabí horních listů, složeny jsou z 5 až 10 květů. Kalich je zvonkovitý, dvoupyský.
Původně pochází ze Středomoří. Pěstuje se také v Anglii, USA, Mexiku a téměř po celé střední a východní Evropě, zde ale nezplaňuje, neboť nepřežije tuhé zimy a musí přezimovat ve skleníku. Lze jej pěstovat i doma na slunném místě, v zimě za oknem a v létě na balkoně či terase, nedoroste však do výšky dvou metrů. Dováží se z bývalých zemí Jugoslávie, z Itálie, Španělska, Francie, Albánie.
Použití v gastronomii.
Jako koření se užívají listy jehličkovitého vzhledu, sušené i čerstvé, celé i drcené či jemně mleté. Pomáhá lepšímu trávení, vylučování žluči a moči, proti nadýmání, při nízkém krevním tlaku. Je třeba opatrnosti, může ve velké množství zdraví škodit. Používá se buď samotný, nebo jako součást provensálského koření. Dodává jídlům trpce kořeněnou chuť, vůní se podobá kadidlu. Užívá se při přípravě skopové a jehněčí pečeně, telecího masa, drůbeže, vařených ryb a rajských omáček. V mnoha zemích světa se používá k destilaci silice užívané do šamponů, mýdel či kolínské, a také do mastí proti bolesti kloubů. Mnohde se vkládá do šatníků jako ochrana proti molům.
Takže vidíme že Rozmarýn má velmi široké využití jak v domácnosti, ale také v kosmetickém průmyslu.
Zpět na Kuře na rozmarýnu 50g
Zpět na Rozmarýn mletý 25g
Zpět na Rozmarýn řezaný 25g