Bobkový list celý 10g
Používá se do polévek, omáček, marinád a na nakládání zeleniny. Bobkový list je prospěšný diabetikům a pomáhá při trávení.
Je hojně používán do smetanových omáček, voňavých polévek, kyselých jídel, při nakládání masa, okurek nebo hub, pečení masa a zvláště zvěřiny. Využívá se také k přípravěmarinád a teriny.
Spolu s tymiánem má nezaměnitelné místo v bouquet garni čili kytičce bylinek.
Je známý i recept na ochucení anglického mléčného pudinku, kde se před zapečením naaranžuje čerstvý list.
Působí lehce sedativně, podporuje trávení, má i antiseptický (protizánětlivý) účinek. Mimo jiné má velmi zajímavý účinek na snižování krevního cukru jako doplněk léčby diabetiků. Pije se nálev, který uděláme ze dvou bobkových listů. Zalejeme je vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat (1/4l hrníček). Pijeme třikrát denně.
Vavřínový olej se používá v parfémech a při výrobě vavřínového rumu.
Ve Střední Americe se podobně používá místní bylina zvaná laurel (Litsea Sp.), která má tenčí listy a jemnější aroma.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bobkov%C3%BD_list
Potřebujete poradit?
Pište: info@babiccinobchod.cz
Volejte: 00420 775 664 966
Mohlo by Vás zajímat