Články
Hranolky, velmi oblíbené jídlo po celém světě. Mohlo by nás mást, že hranolky pocházejí z USA, ale skutečnost je úplně jiná. Na Wikipedii se píše: Hranolky jsou fritované nebo pečené malé hranoly z brambor, které jsou oblíbeným jídlem po celém světě. Podle některých pramenů bramborové hranolky (pommes frites) vznikly v Belgii, ... více »
Perník už odedávna patří k naší kultuře, tak se podívejme, odkud pochází. Wikipedia píše: Perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout názvu perník, původně peprník. Postupně se recepty začaly upravovat, nyní je těsto často tvořeno směsí pšeničné ... více »
Omáčka je tekutá příloha podávaná k jídlu, dodáva mu chuť, potřebnou vlhkost a vláčnost. Wikipedie upřesňuje: Omáčky se nekonzumují samostatně, dodávají totiž pokrmu aroma, vlhkost a vzhled. Latinsky se řekne omáčka salsus (znamená osolený), z čehož je odvozeno toto slovo v mnoha jazycích, např. ve francouzštině a v angličtině. Jedna ze ... více »
Velké oblibě se těší výroba domácích paštik. V regionech vznikaly krajové speciality, které si vydobily úspěch a uznání v celé republice. Přečtěte si, co tento pojem znamená. Wikipedia píše: Paštika je roztíratelná masová pasta. Jedná se o tepelně zpracovaný uzenářský výrobek, zhotovený z jemně kutrované základní směsi, do které mohou být ... více »
Všichni známe dršťkovou polévku, hovorově drškovou polévku. Odkuď přišla, jaká je její historie? Wikipedia píše: Dršťková polévka (dršková polévka) je tradiční druh uherské polévky, která obsahuje hovězí dršťky, papriku, cibuli, vepřové sádlo, pšeničnou mouku, sůl a směsi koření. Má specifickou chuť a kvalitní dršťková polévka je značně hustá. Dršťky jsou ... více »
K čemu koriandr použít, podle Wikipedie podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Čaj z koriandru pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání; je doporučován též v čajové směsi s kmínem. Obklady z koriandru pomáhají při revmatických potížích kloubů.Koriandr se pěstuje také i v Česku je příbuzný anýzu, kmínu ... více »
Co je římský kmín? Častá otázka, tak se na ni podíváme zblízka. Wikipedia píše - Šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum) je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých. Semen se užívá jako koření a jsou známa pod názvem římský kmín. Lidové názvy: Kumín, Djintan, Bílý křížový kmín, Mateřský kmín, Zira, Šabrej, Slovenský název: Rasca rímska, Šabrej ... více »
Klobásy, domácí klobásy podle Wikipedie jsou uzeniny z mletého masa, většinou tvrdé konzistence, pikantní, kořeněné a trvanlivé. Dají se konzumovat za studena, většinou se ale ohřívají v horké vodě (případně v páře) nebo se opékají na grilu. Obecně platí, že čím je klobása tvrdší, tím je lepší a trvanlivější. Měkčí se ... více »
Kardamon koření jak používat a co to vlastně je? Podívali jsme se do Wikipedie - Kardamovník obecný (Elettaria cardamomum (L.) Maton, 1811), zkráceně zvaný též kardamom u nás ho známe pod nesprávným názvem kardamon, je statná bylina z čeledi zázvorníkovitých. Její plody a oddenky se používají jako koření.Původním areálem rozšíření jsou ... více »
Jalovec, jalovčinka a též jalovcové bobule to jsou plody Jalovce obecného, tyto plody využíváme už po staletí jako koření a jako léčivku. Bobule jalovce - Wikipedia říká, že navzdory názvu se z botanického hlediska o bobule nejedná, jsou to šišky v nezvykle dužnatém obalu vzhledem pouze připomínající bobule. Nejznámější jsou jalovčinky ... více »