Články
Chléb, chleba - tato základní potravina nás provází už po tisíciletí. Podíváme se, co na jeho historii poví Wikipedie. Chléb nebo hovorově chleba patří k základním potravinám připravovaným pečením, pařením, nebo smažením těsta sestávajícího minimálně z mouky a vody. Ve většině případů je nutná jedlá sůl a kvásek, který občas nahrazuje ... více »
Chilli paprika nebo také chilli paprička. Co o ni víme? Podle Wikipedie chili paprička - též čili paprička, feferonka; někdy se nesprávně užívá název kayenský pepř, případně kajenský pepř. Je to plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední ... více »
Masala, Masála v Indii se tímto názvem nazývají různé směsi koření. Podle Wikipedie masālā doslova znamená - směs koření.Různé masály se liší složením, místem původu i účelem. Občas bývá rozdíl dokonce v jednom druhu od různých výrobců. Složkami masály bývá často chilli, koriandr, máta, česnek, zázvor, kurkuma a další. Jako masála se ... více »
Co je to Hřebíček, odkud pochází a k čemu je dobrý? Tyto otázky slyším velmi často.Wikipedia píše o hřebíčku, že je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného (Syzygium aromaticum syn. Eugenia caryophyllata). Pochází z Moluckých ostrovů a používá se ke kořenění sladkých potravin, rýže a masa. Pro své výrazné aroma je ... více »
Grilování je tepelná úprava pokrmu, při které na pokrm dopadá tepelné záření. Tepelné záření bývá vyvolané elektrickou topnou spirálou (v troubě, v mikrovlnné troubě kombinované s grilem) nebo žhnoucími kusy paliva (otevřená ohniště). Teplota okolního vzduchu při grilování by neměla být příliš velká, aby nedocházelo ve větším měřítku k jinému ... více »
Vlastnosti oleje: nervové vypětí, migréna, bolest hlavy, analgetikum, dýchací potíže, bronchitida, chřipka, laryngitida, krční infekce, snižuje krevní tlak, hojí rány, popáleniny, revmatické, svalové bolesti, repelent, proti vráskám, akné, ekzémy, na kožní nemoci, do pleťové kosmetiky, na svaly a klouby - zmírňuje revmatické a svalové bolesti, na nespavost a stres- při ... více »
Vlastnosti oleje: nosný olej - lze míchat s jinými esenciálními, aroma, éterickými a za studena lisovanými oleji, intimní oleje, akné, tělové oleje, vrásky a stárnoucí pleť, oční okolí, krk a dekolt, suchá a mastná pleť, dětské oleje, sluneční oleje - UV filtr 3-4, masáže Popis produktu Jojobový olej ANGEL-OIL / 30ml přírodní ... více »
Jde o jedlý rostlinný olej vyráběný ze semen sezamu. Sezamová semínka patří mezi první semena, ze kterých se olej vyráběl, a sezam se řadí mezi jedno z prvních koření vůbec. Sezamový olej využívali již v letech 600 př. n. l. Asyřané jako potravinu, lék i jako léčivé masti. Jeho výroba ... více »
Černé semínko - černucha je také známo jako černý kmín nebo semínko baraka (požehnání). Publikované vědecké zprávy potvrzují, že černé semínko má udivující zdravotní výhody. Černé semínko je cenným zdrojem bílkovin, karbohydrátů, zásadních mastných kyselin, vitamínů A, B1, B2, C a niacinu a taktéž minerálů jako jsou vápník, draslík, hořčík, ... více »
Hřebíček je plný minerálů včetně vápníku, železa, fosforu, sodíku, draslíku a vitamínu A a C. V minulost hřebíčkový olej byl známý a používán pro svoje antiseptické a analgetické účinky. Pomáhá při nachlazení, zažívacích problémech, nechutenství, pásovém oparu, onemocnění dutin, bolesti zubů a dokonce ke konzervaci potravin. Číňané a západní bylinkáři ... více »