Články
Podíváme se na nej z blízka. Wikipedia říká: Muškátovník vonný neboli macizeň (Myristica fragrans) je neopadavý strom dosahující výšky až 15 metrů, obvykle však bývá menší. V menším množství se používá jako koření, ve větším množství je to halucinogenní droga.Rozkvétá bledě žlutými voskovitými vonnými květy, dozrávají na něm bobule kulovitého až ... více »
Nebo také Česnek lesní, podíváme se co je zač. Wikipedia píše: Česnek medvědí (Allium ursinum L.; lidově též lesní česnek) je druh jednoděložné rostliny z čeledi amarylkovitých.Jedná se o vytrvalou cca 10-45 cm vysokou bylinu s podzemní cibulí, cibule je podlouhlá, cca 4-6 cm dlouhá a 1-2 cm tlustá, obalné šupiny ... více »
V české a slovenské kuchyni nenahraditelné koření s dlouhou tradicí. Podíváme se, co říká Wikipedie: Majoránka zahradní (Origanum majorana, syn. Majorana hortensis), (lidově majoránka) je rostlina z čeledí hluchavkovité (Lamiaceae).Majoránka zahradní je jednoletá, někdy i dvouletá bylina s přímým, rozprostřeným stonkem a protilehlými, oválnými listy. Drobné, bílé květy tvoří husté střapce, ... více »
Tato domácí užitková bylina hrála v minulosti velkou úlohu v lidských dějinách. Podíváme se, co píše Wikipedia: Len setý (Linum usitatissimum L.) je jednoletá bylina, pěstovaná pro lněné vlákno a pro olejnatá semena. Pochází z regionu mezi východním Středomořím a Indií a ve velkém se pěstovala již ve starověkém Egyptě. Byl ... více »
Je v domácnosti hojně využíván. Co o něm píše Wikipedie: Libeček lékařský (Levisticum officinale) je mohutná rostlina z čeledi miříkovité (Apiaceae), využívaná hlavně v gastronomii.Je 100-200 cm vysoká, celerově aromatická rostlina s tlustým rozvětveným oddenkem a dlouhými kořeny. Lodyhy jsou přímé, tlusté, duté a oblé, se střídavými, k vrcholu vstřícnými až ... více »
Mnoho znás doma v kuchyni používá Rozmarýn, tak se společně podívejme odkud pochází. Wikipedia píše: Rozmarýn lékařský nazývaný též rozmarýna lékařská - Rosmarinus officinalis je stálezelená léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých, keřovitého vzrůstu. Jméno této silně aromatické rostliny pochází z latiny. Popis:-Rozmarýn je stálezelený až 2 m vysoký výrazně vonící keř.-Stonky ... více »
Je nejen koření ale i lék. V poslední době se na kurkumu zaměřil také farmaceutický průmysl. Wikipedia o kurkumě píše: Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého - Curcuma longa, žluté barvy. Původ je v jižní Asii, největším producentem je Indie. Obsahuje asi 5 % éterického oleje ... více »
Strašidelný název, skrývá vynikající pochutinu - nakládaný špekáček. Jak vznikl: Wikipedia píše Utopenec (v množném čísle se vyskytuje životná podoba utopenci častěji než neživotná utopence, v jednotném zásadně životná: „měl jsem jednoho utopence“) je oblíbený český pokrm studené kuchyně, často podávaný v hostincích k pivu: špekáčky s cibulí ve sladkokyselém ... více »
Špagety, tento druh těstoviny nesmí chybět v žádné kuchyni. Podívejme se na jejich historii. Wikipedia píše: Špagety (Spaghetti) jsou italské těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, typicky zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v syrovém stavu. Špagety jsou italské národní jídlo.Jsou běžně k dostání v prodejnách potravin, kde se ... více »
Dlouhá staletí nás provází specialita z italského poloostrova – Pizza. Tento fenomén v posledních desetiletích v Čechách a na Slovensku se velmi rozšířil. Podíváme se, co píše Wikipedie: Co je to pizza? Pizza je velký kruhový plát světlého chlebového těsta (koláč), nahoře s náplní vyrobenou nejčastěji z rajčat, sýra a dalších ... více »