Články
Podívejme se co to je Ratatouille. Wikipedia píše. Ratatouille vyslovuje se ratatuj, je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází zokcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet. Ratatouille bývá většinou servírována samostatně, často s chlebem, někdy ... více »
Podíváme se společně na pojem Provensálské koření. Wikipedia píše. Provensálské koření také Provensálská směs koření je označení pro směsi bylin používané jako koření. Název je odvozen od francouzské oblasti Provence, kde se tyto byliny hojně vyskytují. Provensálské koření je směs bylinek, ať už čerstvých nebo sušených, které běžně rostou v Provence, ... více »
Padívejme se společně co je to ta Pískavice. Wikipedia píše. Pískavice řecké seno - Trigonella foenum-graecum je jedna z nejstarších kulturních rostlin. Její semena se používají jako koření. Je hojně pěstována ve Středomoří.Pískavice je jednoletá bylina. Tvoří přechod mezi pícninami a obilovinami. Má přímou, chudě větvenou lodyhu s trojčetnými listy, které se podobají listům ... více »
Velice nenápadná dvouletá rostlinka hojně používaná v naší kuchyni. Podívejme se společně co to vlastně ta petržel je. Wikipedia píše. Petržel (Petroselinum) je rod dvouletých rostlin z čeledi miříkovitých (Apiaceae), jehož zástupci mají široké využití v potravinářství. Pochází z východního Středozemí a rozšířila se do celého mírného pásma. Tak jako většina miříkovitých ... více »
V posledních 20 letech se začalaly používat různé barevné varianty pepře. Podíváme se, co o nich píše Wikipedie. Pepř černý je plod pepřovníku černého (Piper nigrum), sklizený v nedozrálém stavu, používá se jako koření. Pochází z Indie, kde se užíval už ve starověku, dnes se však dováží z řady tropických zemí. ... více »
Nabízíme pár informací o pažitce. Wikipedia píše: Pažitka pobřežní - Allium schoenoprasum, srov. maďarsky pázsit neboli pažit/trávník, neboli šnytlík moravsky šnytlich, slezsky szńitloch, je druh jednoděložné rostliny používané i jako zelenina z čeledi amarylkovitých. Z botanického hlediska patří do rodu česnek Allium.Jedná se o vytrvalou trsnatou rostlinu, na bázi s poměrně ... více »
Podíváme se na historii papriky. Wikipedia píše: Paprika (Capsicum) je rod rostlin z čeledi lilkovitých (Solanaceae). Pochází ze Střední Ameriky, kde byla tisíce let pěstována v tropech. Dnes se pěstuje po celém světě. Někteří zástupci rodu paprika se používají jako zelenina, jiné jako koření nebo lék. Pálivá forma papriky se označuje ... více »
Toto španělské jídlo má velkou oblibu. Podíváme se co říká Wikipedie: Paella je typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu nebo pilafu. Pochází ze španělského města Valencie. Lidé, kteří ve Španělsku nežijí, paellu obvykle vnímají jako národní jídlo Španělska, ale většina Španělů ji spíše pokládá za regionální pokrm, vyskytující se v ... více »
Podíváme se, co je to oregano. Wikipedia píše: Dobromysl obecná - Origanum vulgare L. je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Využívá se jako koření i v léčení chorob.- Dobromysl obecná je vytrvalá, vlnatě chlupatá bylina vysoká 20 až 90 cm.- Lodyha je načervenalá a čtyřhranná. Výběžky oddenku dřevnatějí.- Vstřícné listy mají krátký ... více »
V kuchyni hojně používané, ale jinak velká neznámá. Podíváme se na jeho původ. Wikipedie píše: Pimentovník pravý - též: Nové koření či pimentovník léčivý je kořením, které se vyrábí ze sušených plodů Pimentovníku pravého - Pimenta dioica syn. P. officinalis. Morfologicky se jedná o dvousemenné bobule. Pochází Antill a rozšířil se do ... více »